София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Училището вече и ще възпитава

Обмисля се въвеждане на оценка за дисциплина

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Освен да върши основната си функция, а именно да помага на децата да усвояват нови знания и умения, образователното министерство обмисля идеята да вмени на институцията още една нова роля, свързана с възпитанието на подрастващите.
 
Експертите вече подготвят новата стратегия, чиято цел ще е да определи ценностите, които децата трябва да притежават. 
 
Специалистите уточняват, че и към настоящия момент училището е призвано да се грижи за доброто възпитание на децата, но това е по-скоро общо задължение, което по никакъв начин не е ясно дефинирано. Сред заложените цели в новия  проект са учениците да знаят какво е толерантност, уважение и патриотизъм. От синдикат „Образование" дори предлагат да се върнат някогашните оценки на дисциплината.
 
От Министерството на образованието бързат да успоят предварително притеснени родители, че целта не е да бъде иззета функцията по възпитанието от прерогативите на семейстовто, а че по-скоро се цели училището и родителите да работят заедно в посока на  постигане на най-добрия интерес на детето.