София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зам. Мин. на образованието подкрепя „Акция промяна“

Деница Сачева с планове за промяна в образованието

4 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Деница Сачева подкрепи действията на учителите пред пред просветното ведомство, но предупреди, че това не е протест а „по скоро акция, в която участваха две учителки и няколко човека“. Целта на тази акция е била медиина платформа, в която да се рекламират бъдещи протестни действия срещу несъществуващи политики.

Заместник министърът на образованието Деница Сачев коментира проблемите в образователната система и плановете за премахването им.

Решението на проблема с отсъстващите деца министърката увери, че ще започне с промяна в родителите. Мерките, които правителството приема за пречупването на неграмотността ще решат със съвместна работа между институциите. За по-бързо постигане  на резултат.

За цел е поставена дигитализацията на обучението – да има универсален достъп на децата до дигитално образование. „За нас като екип на министерството е важно : Технологиите да са инструмент на децата, а не техен господар.“

Министърката сподели, че вече са започнати действия, които включват съвременните методи на обучение, иновации навсякъде.

Предстои  одобряване на системен проект от Европейската комисия, които е за дигитализация на средното  образованието – облачна среда за отворени дигитални уроци, интерактивен начин на информация и ще е достъпен за деца с проблеми, обучения за учители за дигитални компетентности.

Разширяват се работните места за психолози и педагози.