Гледай
на живо

Учителят Теодосий Теодосиев: таланти има навсякъде около нас

Имаме 25 първенци на националните олимпиади по физика

Учителят Теодосий Теодосиев: таланти има навсякъде около нас „Имаме 25 първенци на националните олимпиади по физика.“ Това заяви учителят по физика Т... thumbnail text

„Имаме 25 първенци на националните олимпиади по физика.“ Това заяви учителят по физика Теодосий Теодосиев в студиото на БНТ. Мисията на учителя не е само да образова, а и да възпитава, каза още той.

„Това са едни много успешни деца, които работят на световно ниво. Децата летят на собствени крила. Целта на училището е да научи децата да започнат да учат. Сред моите ученици има и такива, които са едва ли не кандидати за Нобелова награда вече.“

Учителят коментира, че в цял свят има криза на образованието, с изключение на Далечния изток. Като основна причина за това той посочи мързела.

„Целта на училището е да произвежда хора, които да се справят във всякакви ситуации. Американците имат една поговорка, че ако един човек иска да направи нещо голямо в живота си, трябва да му отдели поне 20 000 часа. Т.е. те наблягат на неуморния и постоянен труд. Най-важното е човек да има характер. Характер на победител“, подчерта Теодосиев.

„Много хора не подозират, че навсякъде около нас има таланти. България е колкото един град в Европа. От една паралелка сме имали 6 души на международна олимпиада, които са спечелили 3 златни медала. Това и китайците, и руснаците, и американците го нямат.“, заключи физикът.