Гледай
на живо

Удължават срока за оферти за концесията на летището

Интерес за участие в наддаването има от редица чуждестранни фирми

Поредно удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София. Удължаването се случва за трети пореден път, става ясно от направена справка на сайта на Министерството на транспорта. Според информацията, публикувана на страницата на ведомството, заявленията за участие в търга ще бъдат отворени на 5 февруари сутринта. 
 
Припомняме, че транспортното министерство вече отложи във времето първоначалния график за отваряне на офертите на 22 октомври 2018-та,  поради многобройни запитвания относно процедурата, като се е наложило да бъдат извършени и някои технически промени.
 
Рестартът на проекта за даване на най-голямото българско летище на концесия беше даден през миналия юли. Целеният резултат от правителството на Борисов е държавата да получи около 550 милиона евро за 35-годишна концесия, от които 280 милиона евро трябва да бъдат платени предварително. 
 
Интерес за вземане на летището на концесия до този момент са заявили от редица международни компании. Сред тях са британския летищен оператор "Манчестър Еърпорт Груп" (MAG), индийската групировка GMR , германският въздухоплавателен оператор Fraport, испанката компания Aena  и  австралийската група First State. 
 
Възможен интерес за участие в концесионния търг за летище София показва и френският Aeroports de Paris, който държи 46% от турската компания TAV Airports, както и швейцарската Flughaven Zuerich.