София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УЕФА: ЦСКА – София е „Литекс“

Класация праща „червените“ на дъното по участия в Шампионската лига

6 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

УЕФА признава два български клуба с името ЦСКА, става ясно от вечната ранглиста на участниците в турнира на шампионите, публикувана на сайта на европейската клубна централа. В ранглистата, обхващаща всички тимове от континента, играли от 1955 до 2018 г. в надпреварата на държавните първенци, присъстват общо 511 отбора.
Там са 10 български отбора, сред които фалиралият на 09.09.2016 г. ЦСКА и претендиращият да е негов наследник "ЦСКА-София". Резонно ЦСКА е най-напред от всички наши тимове с 25 участия в турнира за КЕШ и приемника му - Шампионската лига. Същевременно "ЦСКА-София" е с 4 участия в турнира, колкото всъщност има "Литекс". Преместеният от Ловеч в София клуб не присъства в ранглистата с оригиналното си име, т.е. за УЕФА "ЦСКА-София" и "Литекс" е един и същи клуб.
В класацията на УЕФА присъстват общо 10 български отбора, които са участвали в най-престижния европейски клубен турнир. Прави впечатление отсъствието на "Славия", който стана шампион на България през 1996 г. Причината е, че заради нисък коефициент в онзи сезон "белите" играха в предварителните кръгове за Купата на УЕФА, а не в Шампионската лига.
"Ботев" (Пд) пък е с две изяви за КЕШ, въпреки че след създаването на турнира през 1955 г. е ставал шампион в А група само веднъж (1967 г.). Второто участие на "жълто-черните" е през сезон 1985/1986, когато като бронзови медалисти заместват шампиона "Левски" и подгласника му ЦСКА, които са наказани заради скандалния бой във финала за Купата на България.