София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ужас. Посегнаха на православието

Как работи пропагандата

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

В сряда Европейският парламент прие резолюция, насочена срещу руската пропаганда. В документа се посочва, че Русия води информационна война срещу Европейския съюз. Като главни инструменти на руската пропаганда в документа са споменати телевизия RT и информацоинната агенция „Спутник“. Покрай тях - и руската православна църква.

Повечето медии в България информираха за резолюцията. Но се появиха и писания като това. „Резолюцията на Европейския парламент срещу православието е факт. Гласувана е днес. Въпреки неглижирането от соросоидните коментатори у нас, и обявяването на предварителните информации за „лъжи“, накрая лъжци се оказаха самите те“.

Четох резолюцията в оригинал, видях и руските медии. Там няма нищо за православието. Има за руската православна църква.

А че руската православна църква е инструмент на руската държава, е факт, който не подлежи на съмнение. В православието това е традиция. Църквата е продължение на държавата. Но и при другите църкви не е много по-различно.

Ама това е дълга тема.

Става дума по-скоро за манипулациите. Дали нарочно или от обикновена тъпотия – няма голямо значение.

За всеки случай се обадих на един български евродепутат и го питах какво е гласувал. Това са дивотии, вика. Аз гласувах против, ама не защото има нещо за православието,а защото текстът не беше изчистен. Но няма нищо за православието.

Всеки ден през медиите се пробутват подобни дивотии. В случая дивотията е особено видна. Няма никаква логика Европейският съюз да се обявява срещу християнска религия, която е обявена за официална или поне традиционна в няколко страни членки – Гърция, Румъния, България, Кипър и се изповядва от няколко десетки милиона хора в Евросъюза.

Обаче - на. Машината се е завъртяла. Без да се прави дълбок анализ, се вижда, че отзад стои Русия. Или поне структури, които по някакъв начин са свързани с Русия. Това е контраатака, защитна реакция.

Удивителното е, че се намират българи, които с удоволствие слугуват на тази пропаганда.

А ако се говори исторически, никой не е нанесъл толкова вреда на православието, колкото комунизмът. Руският комунизъм.

Даже турците не са разрушавали църкви. Но Сталин ги взривяваше.

Но това е пак отклонение.

Въпросът е друг. Да не кълвем на гола кука. Ама си кълвем. Безотказно.