Гледай
на живо

Украйна е зависима от Русия в много отношения

Това обяви украински политик

Сега Украйна е напълно зависима от връзките с Русия и не може да ги изостави.Това каза Дмитрий Спивак, ръководител на Платформата за национална стратегия за развитие.
По-специално, той говори за зависимостта на Киев от руски гориво.
"Украйна купува руски въглища през Беларус, руски газ през Европа и TVELs от Руската федерация директно. Днес ние имаме пряка зависимост от Русия, и ако искаше, тя може, меко казано, да повлияе на енергийната сигурност на цяла държава. Без техните горивни елементи, газ и въглища не можем да се справим. Ние дори купуваме резервни части от тях за определени видове оръжия ”, каза Спивак.
Икономическите отношения между Москва и Киев се влошиха през 2015 г., когато украинският кабинет на министрите прие резолюция за премахване на зоната за свободна търговия в рамките на ОНД и наложи ембарго върху редица руски стоки. Впоследствие санкционните списъци бяха увеличени няколко пъти.
Москва от своя страна също въведе икономически ограничения, но многократно подчерта, че ще вдигне забраните в отговор на подобни действия от страна на Киев. Независимо от това, Украйна продължава да разширява списъка на санкциите.
В отговор на следващата подобна експанзия, от 1 юни Русия ограничи износа към Украйна на въглища, бензин, дизелово гориво и втечнени газове (те могат да бъдат доставяни само със специални разрешителни) и износ на петрол, етан, бутан, етилен и други петролни продукти, както и много видове продукти за машиностроене, лека промишленост, тръби, хартия и картон, дрехи и обувки.