Гледай
на живо

Украйна избира нов президент

Владимир Зеленски и Петро Порошенко стигнаха до втори тур след вота на 31 март

Украйна избира нов президент Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в Украйна. Във финалната надпревара ще се бор... thumbnail text

Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в Украйна. Във финалната надпревара ще се борят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко.

Първият тур се проведе на 31 март и на него отпадна един от основните фаворити във всички изборни надпревари Юлия Тимошенко.

Държавният глава на Украйна, страна с 45 милиона души население, която е по-голяма по територия от Франция, се избира за 5 години. Последните социологически проучвания сочат убедителна победа за Зеленски.

Роденият в Кривой Рог актьор се прочу с участието си в сериала „Слуга на народа“, където играе учител, който става президент на Украйна. В своята платформа той заявява, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Зеленски също така обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях; монетизиране на помощите; превръщането на Украйна в световен лидер в производството на екологични храни.

53-годишният Петро Порошенко, който ръководи страната от 2014 г., когато тя загуби Крим и Източна Украйна в резултат на необявената война с Русия, залага на нейното евроатлантическо бъдеще. Стратегически приоритети на икономиката за него са: селскостопанският сектор, ИТ секторът, индустрията, транспортът и туризмът. „Украйна е Европа“ е основата на платформата му.