София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна къса договора за дружба с Русия

Киев дава Москва на международен съд

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министерството на външните работи на Украйна обяви, че готви няколко варианта за прекратяване на договора за дружба с Русия, подписан през 1997 година, а през 2008-а бе продължен с още 10 години.

Според говорителката на министерството Марияна Беца, Украйна може частично или пълно да прекрати договора, тъй като той е брутално нарушен от руска страна. „Засега не е взето окончателно решение, тъй като това е работа на държавния глава. Това ще е решение от името на държавата Украйна“, поясни Беца.

Още в края на миналата година Украйна даде да се разбере, че ще преразгледа договора с Русия и дори, че ще подаде иск в международен съд срещу своята съседка. „В договора е записано, че Русия уважава териториалната цялост и съществуващите граници. Сега ние ще вземем този договор и отиваме в международен съд“, заяви тогава заместник-външният министър на Украйна Вадим Пристайко.

Отношенията между Киев и Москва рязко се влошиха след присъединяването на Крим към Русия през март 2014 година и началото на конфликта в Донбас и Луганск месец по-късно. Украйна обвинява Русия, че стои в основата на отцепването на двата района, както и в анексията на Крим.