София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна пред военно положение

Въоръжените сили на страната са пълна бойна готовност

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Част от Въоръжените сили на Украйна са приведени в състояние на пълна бойна готовност с решение на началника на Генералния щаб. Това съобщи в понеделник пресслужбата на Министерството на отбраната на страната.

Поради ситуацията в Керченския проток Съветът за национална безопасност и отбрана предложи да бъде обявено  военно положение в страната за период от 60 дни, съобщи ТАСС.

На свой ред президентът на Украйна Петро Порошенко призова депутатите от Върховната Рада да се явят на извънредно заседание на парламента днес и да одобрят проекторешението на Съвета за национална сигурност.

В същото време държавният глава подчерта, че това решение не означава никаква промяна в действията на армията в зоната на военната операция в Донбас и не предвижда спешна мобилизация. "Това не означава, че Украйна ще извърши някакви офанзивни операции", увери украинският лидер. Според него Киев ще се придържа към споразуменията от Минск.

Припомняме, че в неделя  три кораба на украинския флот са преминали държавната граница на Руската федерация. Според руските власти корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право. Те обвиняват руските патрулни съдове в агресивни действия.

Граничната служба на Руската федерация предприема всички мерки, за да гарантира безопасността на контрола върху трафика във водите на Черно, Азовско море и Керченския проток.  Кримският проток, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви плавателни съдове. Блокиран е с голям танкер, с който се спира преминаването под Кримския мост, който е в районна на протока. Освен него на място има и много други руски съдове.

Според РИА Новости Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. Щабът на украинския флот съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ съобщи в свой репортаж, че на място са изпратени и два щурмови Су-25.

Към момента каналът, съединяващ Черно и Азовско море, е затворен за преминаването на плавателни съдове. 

Европейският съюз и НАТО призоваха Русия и Украйна за въздържане от конфликти в Азовско море, за да се предотврати ескалацията на напрежението.

Брюксел посочва, че "напрежението в Азовско море и Керченския пролив днес се е повишило опасно." "Според изявлението на върховния представител на ЕС  Федерика Могерини събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението неизбежно ще се увеличат, когато основните правила на международното сътрудничество бъдат пренебрегнати". ЕС призова Русия да спре да инспектира корабите в Азовско море.

Междувременно стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредна среща по молба на Украйна.