София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Украйна отказа да промени скандален закон

Малцинствата ще учат предимно на украински

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Няма да има промени в закона за образованието, обяви председателят на украинския парламент Андрий Парубий. Решението вече е съгласувано с представителите на Венецианската комисия, посочи той. Парубий каза, че клаузата за езика в закона ще остане в досегашната й редакция. Той окачестви приетия вариант като компромисен: формулировката "от една страната, защитава езика на националните малцинства, а от друга, задължава всички да изучават държавния език“.
На 8 декември Венецианската комисия на Съвета на Европа разкритикува член 7 от закона и препоръча на Киев да внесе в него поправки, за да избегне дискриминацията на езиците на националните малцинства. В документа се отбелязва, че „приетият член 7 от закона се различава силно от проекта, по който се провеждаха консултациите с малцинствата“.
Срещу новия закон, който предвижда образование само на украински от 2020 година, се обявиха държавите в Европа, които имат малцинства в Украйна – България, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Молдова и Русия. Най-непримирима е Унгария, която обяви, че ще блокира всички ключови инициативи на ЕС за Украйна, ако не бъде променен законът.