София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна оттегли посланика си от Съвета на Европа заради обида

„Съветът на Европа е загубил нашето доверие”

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Украйна реши да оттегли своя посланик в Съвета на Европа за консултации след решението на ПАСЕ за Русия. Това съобщи на своята страница във Фейсбук външният министър на страната Павел Климкин.
„Съветът на Европа е загубил нашето доверие и ще бъде изключително трудно да го възстановим. От лидер в защитата на правата на човека тази организация се е превърнала в обикновен мениджър, и е такова, каквото е. Затова отзоваваме нашия посланик в СЕ за консултации. ,
Според него решението на ПАСЕ за Киев е "особено обидно" предвид факта, че понастоящем Съветът на Европа се председателства от Франция и е член на нормандския формат. "Да се разгърне червеният килим пред руските депутати, без да се изпълнят условията, поставени от Руската федерация, извинете ме за моя френски пълен моунтън", добави Климкин. Той каза също, че решението на ПАСЕ "все още върви в Европа".
Във вторник вечерта ПАСЕ прие резолюция, която позволява на Русия да участва в заседанието на асамблеята през юни. Документът беше подкрепен от 118 парламентаристи, 62 гласа против, 10 въздържали се. След това участниците в лятната сесия на ПАСЕ оспориха правомощията на руската делегация в организацията. Сега, според правилата на организацията, ще бъде изготвен доклад за ограничаване на правомощията, като гласуването ще се проведе на 26 юни.