София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УКРАЙНА ПЛАНИРА ДА ВЪВЕДЕ РЕЖИМ НА ТОКА

БЛИЗО 2 МЛН. ДУШИ В КРИМ ОСТАНАХА БЕЗ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Украйна обявиха извънредно положение и планират да въведат режим на тока. Близо 2 млн. души в Крим останаха без електричество, след като електроподаването им беше спряно, съобщава РИА Новости.

Крим може да осигури най-много половината от необходимата електроенергия от собствени източници, заяви първият вицепремиер на правителството на анексирания от Русия полуостров Михаил Шеремет. Украинските власти съобщиха, че неизвестни лица са взривили двата останали далекопровода в Херсонска област, по които се е подавало електричество към Крим.
В петък неизвестни са взривили две от четирите опори на далекопроводите, а снощи са взривени и самите стълбове. На мястото на инцидента са се намирали въоръжени отряди на кримските татари и бойци на украинската националистическа организация "Десен сектор". Те не са поели отговорност за взривовете, но са попречили на аварийните екипи, дошли на мястото да започнат ремонта на далекопроводите.