Гледай
на живо

Украйна плаши Русия с ракета с "камъчета"

„Имаме ракета, която може да стигне до Москва"

Юрий Сиротюк, депутат от Общинския съвет в Киев, предложи украинското ръководство да използва неядрени сили, за да „сплаши“ Русия. Това съобщава РИА Новости с позоваване на речта на депутата по време на украинския семинар „Училище за патриотизъм“.
Сиротюк обясни, че Киев няма ядрени оръжия, а обсегът на конвенционалните ракети за „сплашване“ не е достатъчен. Според него бойна глава може да бъде монтирана върху космическа ракета.
„Имаме ракета, която може да стигне до Москва. Сега трябва да прикрепим бойната глава към нея - с камъчета, динамит “, каза той.
Депутатът отбеляза, че тази бойна глава, въпреки че не е ядрена, също представлява заплаха.
И по-рано в Украйна са обсъждали военни мерки срещу Русия. Бившият депутат Юрий Береза заяви, че Украйна разполага с всички необходими ресурси за борба с руския флот.
Игор Козий, военен експерт от Института за евроатлантическо сътрудничество, заяви, че Украйна може да възпре Русия с помощта на ядрени минни полета на границата. Той отбеляза също, че Украйна не се оттегля официално от меморандума на Будапеща, следователно може да разработи тактическо ядрено оръжие и превозни средства за доставка.