София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна почита жертвите на Гладомора

В София беше отслужена литургия

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Украйна почита жертвите на Гладомора. По традиция това става на четвъртата събота на ноември. Гладоморът е масов глад в Украйна през 1932-33 година, когато след насилствена колективизация и изземване на зърното от селяните вследствие на глад умират милиони украинци

Според най-занижените оценки жертвите на Гладомора са милион и половина души, но някои изследователи смятат, че може да са близо 10 милиона. Повечето оценки са за между 5 и 7 милиона души, умрели от глад.

Гладоморът е организиран от съветските власти начело със Сталин с цел да бъдат пречупени украинските собственици на земя и да бъдат вкарани в колхозите.

В републиката са пратени комунистически функционери, които разкулачват селяните и налагат жестоки наказания на всеки, който не желае да влиза в колхозите. Успоредно с това е конфискувана и цялата реколта от зърно. Над 100 000 души получават присъди в рамките на една година, от тях близо 5000 – смъртни.

По повод на деня за почит на жертвите на Гладомора в църквата „Света Неделя“ в София беше отслужена литургия, на която присъства и украинският посланик Микола Балтажи.