София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УКРАЙНА ПОДГОТВЯ ПАКЕТ САНЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

ПОРОШЕНКО: ПУТИН ИСКА ДА ВЗЕМЕ „ЦЯЛА ЕВРОПА“

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че Украйна подготвя пакет санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. Документът с мерките вече от подписан от Климкин, остава само да бъде разгледан и приет от кабинета.

По-рано Съветът за национална сигурност одобри санкциите наложени на Москва от Запада. Украинският президент Петро Порошенко обвини Владимир Путин, че иска да вземе „цяла Европа“ и че се цели към Финландия и балтийските държави.

Преди няколко дни Порошенко заяви, че Украйна планира разработване на „пътна карта" за предоставяне на Крим статут на национално - териториална автономна област. Украйна и международните партньори ще се обединят и ще положат усилия за възстановяването на законността на полуострова и връщането на украинската власт в Крим. Украинският президент допълни още, че държавата никога и при никакви обстоятелства няма да приема нарушаването на правата на гражданите, правото на кримските татари да живеят свободно в собствената си земя. Според него татарите са свидетели на терор, което е причина десетки хиляди да напуснат острова.