София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна премахва депутатския имунитет

Посоченият проект е иницииран от Петро Порошенко

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Върховната Рада на Украйна прие резолюция относно предварителното одобрение на законопроекта за промени в Конституцията за премахване на парламентарния имунитет. Това решение беше подкрепено от 363 депутати, при минимално необходимите 226.

"Решението е взето. Наистина благодаря на всички, които участваха и подкрепиха това решение", заяви председателят на Радата Дмитрий Разумков.

Посоченият проект е иницииран през декември 2017 г. от петия президент на страната Петро Порошенко. Той предвижда заличаването от член 80 от Конституцията на страната, че „на депутатите е гарантиран парламентарен имунитет“ и че депутатите „не могат да бъдат преследвани, задържани или арестувани без съгласието на Върховната Рада на Украйна“.

Първият заместник-председател на Върховната Рада, представителят на президента в Рада Руслан Стефанчук, каза по-рано, че този проект е получил положително заключение от Конституционния съд. Междувременно редица депутати заявиха в петък, че има редица предупреждения в заключенията на съда и без отделен преглед на тези предупреждения, парламентът ще наруши правилата, които в бъдеще могат да станат основа за отмяна на решението за премахване на имунитета, отбелязаха депутатите.