София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна разшири санкциите срещу Русия

Острата политика от новоизбрания президент продължава

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на Украйна съобщи, че е въвело нови икономически санкции за внос на руски стоки. Ще се забрани вносът на торове, селскостопанска продукция, стоки, свързани с транспорта, цимент и други.
Според премиера Володимир Гройсман това са огледални мерки след нов пакет руски санкции през април, дни преди балотажа на президентските избори, убедително спечелен от комика Володимир Зеленски. Тогава Москва забрани вноса на петрол и петролни продукти.
Специални митнически тарифи се въвеждат от 1 август 2019 г., чийто размер ще е процент от стойността на стоката, но не се уточнява размерът им.
Досега Киев няколко пъти е разширявал въведения първоначално през 2015 г. списък. Наложено е ембарго и за внос на чай, кафе, бира, продукция на химическата промишленост и селското стопанство и хигиенни продукти. Русия, въвела сходни ограничения, вече предложи да се отвърне огледално и на последните мерки.
Решението на Киев съвпада с разногласия между екипа на Зеленски и парламента кога той да встъпи в длъжност. Избраният за държавен глава, обявил намерение да разпусне парламента, отправи остри реплики към Русия в седмицата, след като спечели балотажа.