София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна се интересува от сътрудничество с НАТО в Черно море

Зеленски иска присъединяване към програмата за овластяване на НАТО

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Украйна е заинтересована от сътрудничество с НАТО за „възстановяване на стабилността и сигурността“ в Черноморския регион. Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски при откриването на заседанието на Комисията Украйна-НАТО.

"Също така сме заинтересовани от сътрудничество за възстановяване на стабилността и сигурността в Черноморския регион. Очакваме подкрепа за предложението на Украйна относно практически стъпки за изпълнение на пакета на НАТО за Черно море, одобрено през април тази година", каза той. Зеленски подчерта необходимостта от съвместно укрепване на възможностите на украинския флот в този „регион, който е важен за Киев“.

Зеленски предложи съществен преглед на присъединяването на Украйна към програмата за овластяване на НАТО. Той изрази увереност, че Киев е готов да премине към това ново ниво на взаимодействие между страните.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на брифинг в Одеса в сряда, че Черноморският регион има голямо стратегическо значение за НАТО и алиансът увеличава присъствието си в него.

Във вторник украинското министерство на отбраната съобщи, че група от четири кораба на НАТО пристигна в Одеса. Това са миночистачите ESPS Sella (Испания), Ros Lupu Dinescu (Румъния), BGS Shkval (България) и ITS Numana (Италия). Корабите ще бъдат в пристанището на Одеса за една седмица.

Зеленски каза също, че Украйна е заинтересована от задълбочаване на сътрудничеството с НАТО, за да увеличи своите отбранителни способности.

"Ние сме ангажирани с прехода на Украйна към стандартите на НАТО. Искаме да задълбочим сътрудничеството, за да увеличим отбранителните способности, да засилим взаимодействието между украинските правителствени органи и структурите на НАТО", каза президентът.

Като цяло Зеленски изрази благодарност за помощта, оказана от Алианса, уверявайки, че Украйна ще продължи да бъде партньор на Алианса.