София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна в шок от богатството на управляващите

Политици и чиновници декларираха имането си

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Законодателството в Украйна принуди политиците и държавниците да декларират своето благосъстояние и украинците останаха шокирани от това, което притежават техните избраници в страна, в която повечето хора са принудени да живеят с под 200 долара на месец, пише „Ройтерс“.

Чиновниците трябваше до неделя да качат подробности за своите авоари и доходи през 2015 г. в публично достъпна база данни в интернет. Това е част от подкрепяните от МВФ усилия за прозрачност и модернизация на тежко засегнатата от рецесия украинска икономика.

Премиерът Володомир Гройсман разкри, че той и съпругата му държат общо 1.2 млн. долара и 460 000 евро кеш, както и колекция от луксозни часовници.

Изчисления на "Ройтерс", базирани на декларациите, показват, че 24-те членове на украинското правителство държат близо 7 млн. долара кеш (в домовете си).

Декларациите на двама братя депутати от партията на президента Петро Порошенко - Бохдан и Ярослав Дубневич - показват, че те също държат над 26 млн. долара налични пари.

Удивителното е, че множество украински политици и чиновници държат парите си по домовете, очевидно не вярвайки на банките.

Министърът на правосъдието Павло Петренко например е декларирал един милион долара в банка и половин милион, който държи в къщи.

Отделно депутати и политици инвестират пари в скъпи колекции например от икони, картини, скъпи вина, часовници и бижута.

Роман Насиров - шеф на държавната данъчна агенция, разкри, че той и жена му притежават швейцарски часовници, диамантени бижута, кожени палта, фин порцелан и кристални сервизи, автоматична пушка и кеш (в евро и долари) на стойност 2.2 млн. долара.

Декларацията на Олех Ляшко - лидер на популистката Радикална партия, който обича да се титулува като представител на обикновените хора, показва, че той е наемател на къща и земя в най-луксозния район на Киев и държи в дома си кешова сума, равностойна на 1 млн. долара.

Други от подадените декларации разкриват особените хобита и интереси на украинския елит.

Шефът на парламентарната група на "Блока на Порошенко" - Ихор Хринив, притежава колекция от икони, датиращи от 14 век насам, и няколко картини на украински импресионисти. Депутатът Ихор Мосийчук е декларирал колекция от антикварни оръжия, включително турски ятаган от 16 век, английска сабя с широко острие и нацистки СС кинжал.

 

Средният украинец тежко пострада от икономическата криза след проевропейското въстание на киевския Майдан през 2014 г. и последвалия въоръжен конфликт с проруските сепаратисти. Националната валута - гривната - се обезцени над три пъти спрямо долара от 2013 г. насам, а цените на горивата скочиха заради програмата за икономически реформи, препоръчана от МВФ.

Последните разкрития вероятно ще засилят общественото разочарование от хода на реформите при сегашното ръководство на страната. Проучване през септември показа, че само 12.6 процента биха гласували сега за "Блока на Порошенко". На миналите избори президентската партия събра 21.8 процента. В същото време расте подкрепата за популистките и опозиционните партии.