София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Украйна забрани влизането в страната на мъже от Русия

Забраната е насочена към възрастовата група от 16 до 60 години

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Украйна е забранила влизането на нейна територия на мъже от Русия на възраст от 16 до 60 години, това съобщи в своя профил в Twitter президентът на страната Петро Порошенко, предаде РИА Новости.

Той обясни, че по този начин Киев иска да попречи на Москва да "образува отряди на частни армии", за да "не позволи на руснаците да извършват операциите, които са планирани в Украйна още през 2014 г."

Това решение беше взето на фона на въведеното военно положение от Киев в някои региони на страната за период от 30 дни.

Специалният режим се прилага за десет региона на Украйна, и по-специално за регионите в Луганск и Донецк и за вътрешните води на Азовско море.

Предвидена е и възможността за временно ограничаване на конституционните права и свободи на гражданите, включително правото на участие в избори, на свободата на мисълта и словото.

Забраната за влизане в Украйна бе коментирана от руското външно министерство. Официалният представител на отдела, Мария Захарова, отбеляза, че е неуместно да се отговори на огледално на всички решения на Киев.

"Тези кошмари, които виждаме днес в Киев и за съжаление в Украйна, са пълна дисфункция на държавната структура и на държавата като цяло, което е следствие от поведението на ръководството на страната", каза Захарова.