София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УЛИЧНИТЕ ТЕЛЕФОНИ – СПОМЕН ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО

ПОВЕЧЕТО НЕ РАБОТЯТ, А ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТОЯТ

9 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Уличните телефони по софийските улици, стоят отдавна забравени. Почти на всяка по-оживена улица може да видите поне един телефон. Те стоят там от години, без никой да ги поддържа.
По-голямата част от тях вече не работят. На места кабините им са изпочупени или са използвани като платно за рисуване с графити. Питаме се защо никой до сега не е предприел мерки за отстраняването им, след като са неизползваеми. В случай, че отговорните институции са решили да ги оставят като част от екстериора на София, то поне нека положат усилия, за да ги приведат в приличен вид.
С изумление открихме два работещи телефона. На единият тях от още стояха изписани старите телефони за спешни случаи, а новият 112 с който всички привикнахме го нямаше там.
Ако забравените телефони, на които никой вече не обръща внимание, бъдат отстранени, вероятно на тротоарите и ъглите на пресичащите се улици ще се освободи по-голямо пространство за пешеходците, но от друга страна ще заличим една немаловажна част от близкото минало.
Ще припомним, че в една европейска столица, като Лондон например са запазени старите червени телефонни кабини, а нашите са оставени на саморазрушение. Дали това няма да се превърне в обичаен подход към всичко, което считаме за непотребно?