София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Унгария може да поиска промени в Лисабонския договор

Ако страната отхвърли наложените от ЕС квоти за мигранти на предстоящия референдум

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството на Унгария може да настоява за промени в Лисабонския договор за ЕС за засилване суверенитета на страните-членки, ако спечели референдума за отхвърляне на квотите за прием на мигранти. С оставащите по-малко от две седмици до референдума на 2-ри октомври, на който Унгария трябва да реши дали да отхвърли наложените от ЕС квоти за мигранти. Премиерът Виктор Орбан, противник на имиграцията в ЕС, вече успя да затвори южната граница на страната за мигранти.

Това укрепи подкрепата за неговата партия „Фидес“, докато той се готви за изборите през 2018 г., но предизвика критиките на някои правозащитни организации. Ако над половината от 8-те милиона гласоподаватели дадат валиден вот на референдума, вероятно показвайки силна подкрепа за правителството, Орбан - който е ключова фигура в евроскептичния алианс в бившата комунистическа Източна Европа - може да използва момента да подсили усилията за ограничаване на Брюксел.