София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Унгария ще гони бежанците със сила

Виктор Орбан коментира евентуалния поток на мигранти от Турция към ЕС

4 годиниПолитика 20 Боряна Райчева

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария ще трябва да "използва сила" по южната си граница, ако Турция изпълни заканата си да отвори вратите за бежанци.

"Ако Турция пусне още стотици хиляди, освен съществуващите мигрантски потоци, тогава ще трябва да използваме сила, за да защитим унгарската и сръбско-унгарската граница. Не пожелавам на никого да се налага да правим това“, подчерта Орбан.

"Следващите седмици Турция ще реши какво да прави с бежанците", каза Орбан в интервю по унгарска телевизия късно в сряда. „Може да ги насочи в две посоки: да ги върне обратно в Сирия или да ги отправи към Европа", допълни премиерът.

"Ако Турция избере последното, тези хора ще пристигнат на южната граница на Унгария с огромни маси", каза Орбан и добави, че ЕС, докато критикува Анкара, трябва да предостави повече средства на Турция за подпомагане на възстановяването на сирийските градове.

ЕС разчита на Турция да ограничи пристигането на бежанци в Европа след споразумение от 2016 г. за запечатване на маршрута на Егейско море, след като повече от 1 милион души влязоха в блока.

По-рано унгарският премиер заяви, че е възможно страната му, с население малко под 10 милиона и свиващо се поради намаляването на раждаемостта и емиграцията в държави от ЕС на запад, просто да изчезне.