София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Унищожават цели стада заради птичия грип

Очакват се още огнища на заразата

6 годиниАгро 1 Боряна Райчева

„Процесът по изтегляне на заразените с птичи грип яйца продължава от пазара. Това се налага да не се разпространява болестта. Опасност за здравето на хората обаче няма“, това увери пред БНТ министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той подчерта, че птичият грип вече втора година е проблем за българските птицевъдни ферми, а се очаква да се появят още огнища на заразата.  От началото на годината са открити четири огнища на птичи грип в страната. „Трябва да се предприемат серизно мерки. Необходимо е унищожаване на стадата, след това период между 3 и 4 месеца за биопочистване на фермите“, обясни министърът.

Порожанов съобщи,че министерството започва серизоно да работим и по африканската чума при свинете, която вече приближава към България. В момента е на 50-60 км е от нас. По думите на министъра африканската чума се пренася от заразени храни, колбаси, които се носят от туристи през границата. Затова и контролът по граничните пунктове на пътуващи от заразени страни е по-засилен, обясни, Румен Порожанов и допълни, че ведомството му предприема много голям комплекс от мерки срещу новата зараза по животните.

По повод влагането на имитиращи продукти министърът на земеделието и храните подчерта, че е много трудно да се направи контрол, но в Държавен вестник вече за излезли новите  нормативните разпоредби. „Има един месец фермите да си изчистят складовете, ако имат подобни имитиращи продукти. От тук нататък, който иска да произвежда млечни продукти, трябва да бъдат от мляко“, заяви Порожанов. Оснвният инструмент за следен и осъществяване на контрола ще бъде от Българската агенция на храните, а от Министерството на земеделието и храните ще има група, която ще извършва изненадващи проверки на място.  

Министърът заяви, че тази година се очаква добра реколта на пшеница и рапица. „Близо 11,4 млн. декара са засяти с пшеница и се очакват добиви около 540 кг за декар. България е един от най-големите производители на пшеница“, заяви Румен Порожанов.