София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

УНСС дава имоти под наем на безценица

В Студентски град цените са двойно и тройно по-ниски от пазарните

5 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Разследване на Би Ти Ви установи странно стопанисване на имотите на УНСС - висшето учебно заведение, което беше пред фалит заради липсата на средства за продължаване на строежа на новата си сграда.

Още по-странен е фактът според разследването, че УНСС притежава цели 32 имота, 23 от които се отдават под наем. Повечето от тях са в Студентски град. Но нито един не се използва за академични цели.

В тях се помещават кафенета, дискотеки, перални, офиси, ресторанти, интернет-клубове... Големият въпрос, на който отговаря разследването е, дали имотите се стопанисват ефективно, когато се отдават на печеливши бизнеси.

Оказва се - не. И се доказва с езика на цифрите, от който научаваме, че наемите на тези имоти са двойно, а понякога дори и тройно под пазарните в района. 

Един от имотите на УНСС в Студентски град е нает под арента от фирма, която го е превърнала в попфолк клуб - при това от най-известните в София, посещеван от политици и бизнесмени. 

Имотът е с площ 600 квадрата, а наемът, който всеки месец плаща фирмата арендатор, е 3725 лв., или по 7 и малко над това лева на квадратен метър.