София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Управляващите канят президента Радев на среща - през медиите

Цветанов: Има вариант да не чакаме указ от президента за Мл.Маринов

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Волен Сидеров, от името на коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението покани президента Румен Радев на среща. Причините: „да се изяснят всички обстоятелства свързани с освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, ескалацията на напрежение няма да е добре“ .

На специален брифинг за журналистите, след края на извънредния коалиционен съвет, проведен днес, Волен Сидеров гарантира, че когато президентът каже, коалиционният партньор на ГЕРБ е готов веднага за среща, включително с присъствие на авторитетни юристи, които да разтълкуват всеки детайл от процедурата по казуса с Младен Маринов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ - Цветан Цветанов също коментира казуса и заяви, че се надява, цитирам: „разумът да надделее“.

"Молбата ни е към групата на БСП да се обърнат към своя президент - да го помолят да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов", каза Цветанов. Според него обаче, ако досегашният главен секретар на МВР сам напусне заеманата длъжност, няма да е необходимо да се чака подписване на указ от президента Радев.

Сред другите решения на коалиционния съвет бяха утвърждаването на увеличението на заплатите на държавната администрация с 10% и решението всички училища да получат шкафчета за учениците, което пък ще бъде поето изцяло от държавния бюджет. Управляващите се разбрали също така всеки месец министрите да се отчитат за свършеното и несвършеното, защото обществото загубвало нишката с постигнатото.