Гледай
на живо

Ураганът Бари помля Луизиана

Метеоролозите увериха, че опасността вече е намаляла

Ураганът Бари помля Луизиана Тропическата буря "Бари", която през миналата нощ плътно приближи крайбрежието на южния американски ... thumbnail text

Тропическата буря "Бари", която през миналата нощ плътно приближи крайбрежието на южния американски щат Луизиана, се засили до ураган от 1-а степен (най-ниската) по 5-степенната скала, цитирайки Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите.

Той е съпроводен от ветрове със скорост 120 км/час. Движи се на запад и засега изглежда, че ще заобиколи нисколежащия най-голям град на щата Ню Орлиънс, който от седмица се готви за мощни наводнения. Очаква се епицентърът му да пресече крайбрежната ивица в близките часове.

Метеоролозите увериха, че в следващите 24 до 36 ч. Бари отново ще се снижи до тропическа буря.

Той се формира в четвъртък, 11 юли, недалече от крайбрежието на щатите Луизиана и Мисисипи в Мексиканския залив. По цялата територия на Луизиана е въведено извънредно положение. В редица крайбрежни райони е обявена евакуация. Електрическата компания "Ентърджи", цитирана от ТАСС, която обслужва южните райони на САЩ, съобщи, че заради бурята без ток са останали почти 50 хиляди домакинства в Луизиана.

Заплахата от големи наводнения идва от от рязкото повишение на нивото на река Мисисипи, която тук се влива в Мексиканския залив и при мощни ветрове в устието и навлиза вода от морето, която прелива през защитните диги на Ню Орлиънс. Снощи нивото й достигна малко над 5 м. в града, което е доста под очакваното повишение до 6,5 м., което би било застрашително до височината на дигите. Засега опасността изглежда отминала, но не е ясно какво може да се случи в близките часове, посочва Ройтерс.