София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ураганът Майкъл уби 16 души в САЩ

Броят на загиналите вероятно ще се увеличи

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Жертвите на урагана Майкъл, който премина през САЩ, вече са 16, но вероятно ще се увеличат, съобщиха американските власти. Най-малко 13 души загинаха в Централна Америка -шестима в Хондурас, четири в Никарагуа и трима в Ел Салвадор, съобщи Асошиейтед прес. Открити са още трима загинали в Мариана, в окръг Джаксън, Флорида, съобщи на пресконференция местен шериф.

Ураганът Майкъл е най-силният ураган, който някога преминавал през Флорида.

Спасителните екипи започнаха да претърсват най-тежко засегнатите места американския щат, а достъпът до тях е почти невъзможен заради опустошенията, предаде Ройтерс.

Според властите, броят на загиналите ще расте,  защото все още няма съобщения за загинали от крайбрежните населени места като Мексико Бийч, Порт Сейнт Джо и Панама (Флорида), които понесоха най-тежката част от бурята. Очаква се спасителните екипи да се опитат да достигнат до най-тежко засегнатите райони и да помогнат на всеки, който е в капан или пострадал в отломките на бурята. Път през отломките правят булдозери и друга тежка техника, кучета претърсват развалините, а от въздуха в издирвателните дейности участват безпилотни летателни апарати и хеликоптери "Блекхок". На спешните телефони са постъпили хиляди обаждания за изчезнали хора.

Междувременно в опустошения район са създадени центрове за разпространение на храна и вода на пострадалите. Някои доставки от доставките са докарани с  хеликоптер, тъй като пътищата все още не са изчистени от отломки.

Властите във Флорида обобщиха, че от идването на Майкъл по-рано през седмицата са спасили близо 200 души и са проверили 25 000 сгради.

Губернаторът на Флорида Рик Скот отвори официалната си резиденция в Талахаси за служителите на щатската полиция, отиващи към най-тежко засегнатите райони от Майкъл.

В Северна Каролина разчистват щетите след урагана. Възстановява се електозахранването на 460 000 жилища и предприятия и се работи за отварянето на 360 пътни артерии, блокирани основно от дървета, отломки и стълбове.

Компанията "Уолт Дисни" ще дари 1 милион долара за ликвидиране на последствията от Майкъл.