София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Усложнена обстановка в почти цяла България

Свлачища и прелели реки доведоха до евакуация на хората

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Отново бедствие в Смолянско. Заради затрупаните от камъни и кал пътища Чепеларе и Девин обявиха частично бедствено положение. Днес се събира кризисен щаб, заради усложнената обстановка от падналите валежи. На заседанието ще бъдат обсъждани варианти за справяне със свлачищата, активизирали се на няколко места.

Главният път Кричим – Девин беше разрушен след преливането на река. Два дни преминаването в двете посоки за село Забърдо е забранено. Пътят за селото и Чудните мостове е затворен, след скандал между кметове за това кой и как харчи парите, предназначени за справяне с кризата. В Забърдо цяла нощ местните жители се следили нивото на реката, която подкопа два моста и отнесе няколко подпорни стени. Освен това жителите на селото останаха и без питейна вода.

В община Неделино десетки хора бяха евакуирани, заради свлачище. Проливните дъждове причиниха щети и по инфраструктурата. Цял квартал в града е заплашен от земните маси.

В Хасково екип от пожарникари спасиха 17-годишно момиче даващо се в река Арда. Сигналът е подаден от мъж и жена. Участниците в инцидента са в добро здравословно състояние, на момичето му е оказана необходимата медицинска помощ.
Бедствие и в областите Пловдив и Габрово. Река Чая край Пловдив преля. Ситуацията доведе до затваряне на пътя между селата Катуница и Ягодово. Заради скъсана дига реката залива земеделски земи. Екипи на полицията насочват пътуващите по обходни маршрути. Проливните дъждове доведоха до преливането на река Янтра край Габрово. Огромни маси от наноси покрили улици и дворове. Щети има по инфраструктурата в града, наводнени са приземни етажи на къщи. Няма данни за пострадали хора.

Според американски научен доклад газовете с парников ефект са в основата на затоплянето на планетата и климатичните промени за изминалата 2017г. Според доклада съвкупност от индикатори показва, че затоплянето на планетата се е ускорило  под действието на изгарянето на изкопаеми горива, които увеличават концентрацията на парниковите газове в атмосферата.