София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

УСПЕШНО НАЧАЛО НА ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +“ 2014 – 2020 Г.

ВАЛОРИЗАЦИОННАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОГРАМАТА СЕ ОРГАНИЗИРА ЗА ВТОРИ ПЪТ

8 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Валоризационна конференция на програма „Еразъм+“ - „Успешно начало“ се състоя днес в Централния военен клуб в град София. Събитието се организира от Центъра за развитие на човешките ресурси, а целта е да бъдат показани най-успешните практики през годината. Гости и съорганизатори бяха госпожа Мануела Радева, изпълнителен директор на ЦРЧП и зам.-министъра на образованието Костадин Костадинов.
Просветният министър връчи сертификати за качество за успешно изпълнение на проекти по програма „ЕРАЗЪМ+“.
Форумът е най-тържественото събитие за годината за ЦРЧР, по време на което се прави обзор на осъществените през 2015 година дейности и постигнатите успехи по европейските програми за образование и обучение в България.
Като част от форума се проведе и изложение под надслов „И аз умея", което представляваше различни работни и творчески ателиета. В тях се включиха талантливи деца и младежи, участвали в проекти по програма „Еразъм+“. Ателиетата демонстрираха по интерактивен начин знания и умения, придобити в процеса на работа по европейски образователни проекти. „На годишната валоризационна конференция се прави остойностяване на резултатите от проектите. Смисъла на проектите е резултатите които се получават да могат да се използват като инвестиции за нови проекти, за нови идеи, за развитие на гражданските структури,за развитие на умения в децата, във възрастните, в учениците, във всички. Програма „Еразъм+“ е за всички.“
Валоризационната конференция по програмата се организира за втори път. „Еразъм +“ е обединение на няколко проекта, но обхваща обучение на ученици, студенти, професионални образование и спорт.
Дейностите не са структурни фондове или оперативни програми, което облекчава изключително много работата и младите хора наистина разчитат на нея, категорични бяха още от ЦРЧР.
Програмата „Еразъм+“ предоставя финансова подкрепа на институции, работещи в сферата на всички сектори на обучението, с цел международно сътрудничество и размяна на добри практики за образование. Към момента по нея се е предоставила възможност на над 4 млн. младежи и 125 000 институции да работят в условията на международно сътрудничество.