София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Утайките от пречиствателните станции ще се ползват в земеделието

Наредба на МС определи правилата за ползване

8 годиниАгро 1 Боряна Райчева

Утайките от пречиствателните станции могат да се използват от земеделските стопани, само след предварителното им третиране. Това предвижда приетата от Министерски съвет Наредба за реда и начина на оползотворяване на утайки от пречистването на отпадъчни води чрез употребата им в земеделието.

Утайките от Пречиствателна станция за отпадъчни води съдържат ценни хранителни вещества, които могат да се използват за подобряване на почвите. Те обаче трябва да отговарят на строго определени изисквания, за да не бъдат заплаха за човешкото здраве и околната среда.

Наредбата забранява внасянето им в ливади и пасища, ако в тях ще пашуват животни в срок по-кратък от 45 дни от торенето. Не се разрешава и използването в площи, върху които се отглеждат плодни храсти, зеленчукови култури и лозя, край реки и в защитени територии. Не се допуска и оползотворяване на утаечна маса, която има по-висока концентрация на тежки метали от разрешеното.

Извършена е и промяна на стойностите на максимално допустими концентрации на тежки метали в почвата. Те са съобразени с нивата, заложени в действащата европейска директива от 12 юни 1986 г. за опазване на околната среда, и по-специално на почвата, при използване на утайки от отпадъчни води в земеделието.