София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Утре и други ден София ще е непроходима

Причината - срещата на Върха и протести

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Следващите два дни София ще бъде почти непроходима с автомобил, заради засилените мерки за сигурност, свързани със срещата между Европейския съюз и Западните Балкани, която престои да ес проведе у нас на 16-17 май.
 
За организацията на движението в столицата обясни по време на брифинг заместник-кметът на София по транспорт Евгени Крусев.
 
 Той заяви, че около хотел „Маринела“ се забранява паркирането. Ограничението там ще важи до 17 часа на 15 май 2018 г. По Околовръстното до Историческия музей също ще има забрана за престоя и паркирането. Тя важи от 8 до 20 часа на 16 май. Следващата локация са улиците около София тех парк. От 8 до 23 часа по улица Йордан Венедиков, при локалното на Цариградско шосе, както и при входа на София Тех парк се въвеждат ограничения за престой и паркиране. В центъра на града по бул. „Витоша“ също ще има забрана. От 8 до 20 часа на 16 май при ул.“Аксаков“, „Гурко“, паркингите около хотел „Балкан“ също ще бъдат ограничени. Забрана за коли ще има и около хотел„Хилтън“. Около „Александър Невски“, „Васил Левски“, „Шипка“, „Кракра“, паркинга около „Цар Освободител“ също се бъде затворено за коли. „Движението на градския транспорт няма да бъде забавено“, увери Евгени Крусев. 
 
Освен срещата на високо ниво, движението в столицата ще бъде силно затруднено и от предвиждащия се мащабен протест, който ще се проведе на 17 май.
 
Освен това се очаква в столицата през следващите два дви дни да има поне още два други протеста, които също ще усложнят придвижването- на 16-ти срещу сделката за ЧЕЗ и на 17-ти срещу ниското заплащане на музикантите от оркестъра на БНР.