София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Увеличава се броят на чуждестранните туристи в зимните ни курорти

С най-висок процент е ръстът на полските посетители

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Броят на чуждестранните туристи, регистрирани в нашите зимни курорти, се е увеличил, съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова. През месец декември е отчетен 19% ръст в основните курорти Банско и Боровец. 58% е ръстът на полските посетители, 46% повече германци са предпочели България като дестинация за зимна почивка. Туристите от Великобритания са повече с 33 на сто, ръстът на гърци е 27%, а на турци 15 на сто.
 
Министърката заяви, че очаква през летния сезон 9 милиона туристи да посетят българското Черноморие. Балтова иска да убеди всички управляващи, че туризмът трябва да се превърне в национална кауза, тъй като има най-голям принос в БВП.
 
"Част от приоритетите ми е осигуряването на качествена услуга и обслужване, както на ниво администрация така и в бизнеса", коментира тя. Балтова съобщи и световните тенденции за ръст на краткосрочните пътувания.