София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Увеличават учителските заплати

Минималната учителска заплата става 920 лв

5 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

В следващия бюджет е планирано 20% увеличение на учителските заплати. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев. Минималната учителска заплата става 920 лв., средната брутна - 1300 лв., което е чисто между 1000-1100 лв.

"Трябва да се отбележи, че за първи път средната учителска заплата надвишава средната за страната", посочи министърът.

Красимир Вълчев уточни, че липсват учители по информационни технологии, английски език, ресурсни учители, информатика, физика и математика. "Обсъждахме нови мерки за привличане на млади хора, инвестираме не само в 18- годишните, но и в 25-30-годишните", каза той.

Вълчев добави, че имат необходимост от обща подкрепа за всички учители, за да направят тази професия по-уважавана и повече млади хора да се включат в нея, затова планират общо увеличение. "В системата имаме и диференцирано заплащане, имаме и система за кариерно развитие в зависимост от резултатите", добави той.

Относно отделянето на НИМХ от БАН министърът заяви, че от 1 януари не би трябвало да има проблеми с работата на НИМХ. Всички метеоролози минават към ново дружество с преструктурирането. Тези, които искат да останат в БАН, могат да го направят.

Министърът подчерта още, че няма единен критерий за оценка на представянето на преподавателите, на базата на който да могат да се дават по-големи заплати според заслугите. И дори образователните резултатти на учениците невинаги са критерий, допълни Вълчев.