София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

УЗАКОНИХА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕМБРИОНИ С ДНК ОТ ТРИМА РОДИТЕЛИ

Великобритания е първата страна в света, която приема такъв закон

9 годиниЗдраве 12 Боряна Райчева

Камарата на лордовете на британския парламент прие с мнозинство промени в Закона за изкуственото оплождане. Направените промени позволяват при изкуствено оплождане да се използват гени на трима души – майка, баща и жена донор.
Вносителите на новия текст очакват, че с приетите допълнения ще бъде отстранен рискът от наследствени заболявания, предавани по майчина линия и предизвикани от нарушения в митохондриалните гени, които осигуряват енергията, необходима на клетките.
Разрешението да се създават хора с изменени гени, освен поддръжници има и доста противници. Те се опасяват от това, че в бъдеще намесата в генния код може да доведе до появата на хора с предварително зададени качества, така наречените „дизайнерски деца“. Учените работещи в сферата не приемат за реална такъв тип теория.
По темата Робърт Уинстън, експерт по оплождане казва: „Когато някой има анемия, правим кръвопреливане с цел замяна на нефункциониращите червени кръвни телца. Принципът при митохондриалния трансфер е същият – разликата е, че тук става дума за гени, които ще бъдат предадени на следващото поколение.“
Съвременната медицина и напредналите технологии в момента позволяват диагностицирането и откриването на наследствени болести в най-ранните етапи. Новородените бебета могат да бъдат изследвани за около 400 болести, които често се предават по наследство. При откриването на заболяване медицината предлага решения за 3 от 4 случая, в които се стига до пълно разрешаване на проблема, За неотстранимите здравословни проблеми се прилага поддържаща терапия, а именно те са сред най-честите генетично предавани заболявания.
До момента науката е открила около 8000 генетични болести, които засягат около 5% от новородените. 80% от дефектите на гените са в резултат на редки болести, а ако не бъдат взети необходимите предпазни мерки и изследвания годишно количеството на новородени бебета с недъзи ще се увеличи драстично.
Според медицинските статистики едно на 6500 деца в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени, които могат да предизвикат развитието на редица наследствени заболявания. Сред тях са захарният диабет, глухотата по рождение, множествената склероза, деменцията, невропатията, синдромът на Лий.
След приетите поправки на Закона за изкуственото оплождане във Великобритания се очаква първото бебе заченато от 3 ДНК да бъде родено още през 2016 година.