София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

20 града в САЩ протестираха срещу законите на шериата

Паралелно с демонстрациите се проведоха и контра протести

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В няколко града на САЩ се проведоха протести срещу разпространението на законите на шериата, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрациите протекоха в общо 20 града, сред които Сиатъл, Ню Йорк, Чикаго и Сан Бернардино. Проведоха се и контра протести, чиито участници твърдят, че това са неоснователни искания към исляма.

Протестът е организиран от неправителствената организация по национална безопасност „ACT for America“, твърдяща че законът на шериата е несъвместим със западната демокрация.

Организацията заявява, че се противопоставя на дискриминацията и поддържа правата на тези, върху които се прилагат нормите на шериата.

В Сиатъл се проведоха акции на тези, които смятат опасенията за неоснователни. Демонстрантите държаха голям плакат с надпис „Сиатъл е на страната на нашите мюсюлмански съседи“. Съобщава се за десетки демонстранти, протестиращи срещу използването на законите на шериата.

По данни на агенцията, полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне сблъсъци между демонстранти. Трима души са били задържани.

В Капитолия, щата Минесота се събраха около 100 демонстранти, съобщава се за около 300 участници в контра протеста. В град Сейнт Пол, щата Минесота бяха задържани няколко души, след като влезли в конфликт с участници от контра демонстрацията.
Други 20 протестиращи срещу закона срещу шериата се събраха в един от парковете в Атланта, щата Джорджия.

В Чикаго, Илинойс се събраха около 30 демонстранти, държащи в ръцете си плакати с надпис: „Забранете шериата“ и „Шериатът нарушава правата на жените“.