София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Австрия се чуват гласове за отмяна на санкциите срещу Русия

На 15 октомври има предсрочни парламентарни избори

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Лидерът на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе заяви, че Крим е част от Русия и това трябва да се признае.  

"Крим е реалната част на Русия. Това трябва да се приеме. В крайна сметка санкциите по този въпрос трябва да се отменят", коментира Щрахе в отговор на въпрос дали Австрия трябва да признае обединението на Крим с Русия и да отмени санкциите.

В Австрия на 15 октомври ще има парламентарни избори и според повечето проучвания Партията на свободата ще получи най-много гласове.

Основаната от покойния Йорг Хайдер партия се смята за ксенофобска и антиевропейска, но в последно време смекчи позициите си по отношение на ЕС, за да може да участва в управлението.

В момента Австрия се управлява от широка коалиция между Австрийската народна партия и социалдемократите, но разногласия сред управляващите доведоха до предсрочни избори.

Повечето от австрийските партии обаче не споделят мнението на Щрахе.

Канцлерът Кристиан Керн от Австрийската народна партия смята, че анексирането на Крим е нарушение на международното право, но лидерът на партията и външен министър Себастиан Курц коментира, че макар това да е така, санкциите не са успели да променят фактическото положение в Украйна.