Гледай
на живо

В Бавария избират парламент

Ще загуби ли вота коалиционният партньор на Меркел?

В Бавария избират парламент Парламентарните избори в германската федерална провинция Бавария започнаха тази сутрин в 08:00 часа.... thumbnail text

Парламентарните избори в германската федерална провинция Бавария започнаха тази сутрин в 08:00 часа. Избирателните секции ще работят до 18:00 часа. Непосредствено след това ще бъдат публикувани данните за първото изборни резултати. В тази федерална земя 9,5 милиона души имат право на глас, съобщи ТАСС.

На днешния вот Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер може да загуби абсолютното си мнозинство. Допитвания показват, че ХСС, който от десетилетия управлява Бавария и на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлерката Ангела Меркел, ще получи само 33 процента на регионалните избори, предаде ДПА.

Това ще е най-слабият резултат на ХСС, която е въплъщение на Бавария и доминира в провинцията от създаването си след Втората световна война.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария - центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Вчера канцлерът Меркел отказа да коментира дали изборите може да дестабилизират правителството й. Тя заяви единствено, че консервативният блок ХДС/ХСС минава през "трудни времена" и че се надява на добър резултат за ХСС.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е във възход и според цитираното социологическо проучване тя може да вземе 12,8 процента от гласовете в Бавария.