София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Белгия разрешават евтаназията, въпреки забраната на папа Франциск

15 психиатрични клиники все още могат да извършват евтаназия

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Белгийската католическа конгрегация позволява на евтаназия в психиатричните клиники в страната, независимо от забраната на Папа Франциск, информира Religion News Service.
През август папата поиска белгийската благотворителна организация "Братя на милостта" да спре да предлага евтаназия в своите психиатрични болници. Ватиканът даде на католическата конгрегация месец да изпълни това решение.
Конгрегацията настоява, че провеждането на евтаназия напълно съответства на католическата доктрина. В своето изявление "Братя на милостта" съобщават, че преговорите с официалните представители на църквата все още не са постигнали резултати.
Лекарите в 15 психиатрични клиники все още могат да извършват евтаназия. За да могат пациентите да бъдат избавени от живота, те трябва да докажат, че са в състояние на "непоносимо страдание". За да постигнат това, трябва да общуват с най-малко трима лекари, единият от които трябва да бъде психиатър.