София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Белгия задържаха деца, готвещи атентати по празниците

Момчетата са получавали по интернет инструкции за това как да убият човек

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Десет тийнейджъри, планирали атаки по време на коледните панаири, са арестувани в Белгия, съобщиха местни медии.
Информацията е потвърдена от представителят на федералната прокуратура на Кралството Ерик Ван Дер Сипт. Според него задържаните тийнейджъри "са били уговаряни от терористични организации да подготвят или извършват терористични актове."
Момчетата са получавали по интернет инструкции за това как да убият човек или да направят бомба, съобщава вестникът. Според информацията терористичната група "Ислямска държава" наема младежи сред мюсюлманите за извършване на терористични актове в Европа.
На 11 декември в град Лудвигсхафен, Германия, 12-годишно момче от иракски произход също се опита да организира терористична атака на коледен базар. Младежът се е опитал да активира взривно устройство, но детонаторът не е сработил. Представител на прокуратурата в Германия потвърди, че наистина е открита бомба, но отказа да даде подробности за инцидента. Според съобщения в медиите, момчето е било наето на работа от терорист от „Ислямска държава“.