Гледай
на живо

В Берлин обсъждат наследника на Меркел

ХДС поставя основите на конференцията през декември

В Берлин обсъждат наследника на Меркел Водещи фигури от Християндемократическия съюз се събраха на среща в Берлин, за да обсъдят кой да нас... thumbnail text

Водещи фигури от Християндемократическия съюз се събраха на среща в Берлин, за да обсъдят кой да наследи канцлера Ангела Мерке, съобщи ДПА. Срещата поставя основите на конференцията на партията през декември, когато ще бъде избран нов лидер ХДС.

Меркел, която е начело на партията от 18 години, в началото на седмицата обяви, че няма да се кандидатира за поста на лидер през декември. Решението й дойде на фона на провала на ХДС на изборите в Хесен и Бавария.

Освен това Ангела Меркел каза, че това ще е последният ѝ мандат като канцлер на Германия.

Съобщението й предизвика състезание между няколко претенденти от Християндемократическия съюз. Това са изявените критици на Меркел - министърът на здравеопазването Йенс Шпан и предпочитаният от бизнеса Фридрих Мерц, както и предпочитаната от Меркел кандидатура на сегашния главен секретар на партията Анегред Крамп-Каренбауер.

Канцлерът обаче обяви, че няма да посочи наследник.

Новият лидер ще бъде избран по време на конгреса на Християндемократите от 6 до 8 декември в северния пристанищен град Хамбург. Ще бъдат избрани и нов управителен съвет и изпълнителен комитет на партията.