София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Британия гласуваха за обновяване на ядрените оръжия

Парламентът взе решение да модернизиране на системата „Трайдънт“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският парламент гласува с 472 срещу 117 гласа за обновяване на остарелите ядрени оръжия на Великобритания, предаде Ройтерс. 

 
Проектът за модернизиране на системата "Трайдънт" ще струва милиарди лири, но е ключов за поддържане на статута на Великобритания като световна сила. Шотландската национална партия и някои депутати от Лейбъристката партия бяха против. Над 70 на сто от лейбъристите обаче гласуваха "за", добавя Франс прес.
 
Парламентът взе принципно решение през 2007 г. за модернизиране на британските сили за ядрено възпиране. Гласуването днес потвърждава решението да бъдат построени четири подводници, въоръжени с ядрени ракети Трайдънт, с които Великобритания ще разполага постоянно с ядрени оръжия в морето.
Някои противници на решението заявиха, че новият премиер Тереза Мей използва гласуването, за да обедини партията си след тежката кампания за Брекзита, както и да засрами Лейбъристката партия, като покаже разделението в нея.
В първото си изказване пред парламента след встъпването в длъжност Мей призова депутатите да подкрепят проекта за ракетите "Трайдънт", не само за да защитят Великобритания от нарастващата заплаха от Русия и Северна Корея, но и да защитят хиляди работни места в Шотландия и на други места. 
В първото си обръщение пред парламента, откакто миналата седмица стана министър-председател, Тереза Мей заяви, че е готова да разпореди евентуален ядрен удар, припомня Асошиейтед прес.