София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В България: Първи паметник на добротата

Сдружение събира средства за статуя на Дядо Добри

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Доброто съществува, в това ни караше да вярваме почти митичната личност на дядо Добри. Човекът, канонизиран от народа приживе, заради добродетелното си съществуване и делата му, които останаха и след него. Именно, за да не забравим извършеното от него и самите ние да не спираме да се стремим към духовното, сдружение „Азбукари“ стартира кампания за събиране на средства за изработването на статуя на дядо Дядо Добри. 
 
Именно тук в пространството около паметника „Св. Александър Невски“, където светецът от Байлово прекара по-голямата част от живота си, събирайки средства за ремонта, както на тази, така и на много други църкви, се очаква сдружението да изгради първият у нас паметник на доброто.
 
От „Азбукари“ вече са изпратили писмо до Столична община, от която търсят съдействие за издигането на монумента. Очаква се статуята в цял ръст, по чийто проект все още се работи да се извисява в градинката срещу „Александър Невски“. Организаторите  призовават желаещите да дарят за паметника на Дядо Добри, точно както го правеше светецът от Байлово.
 
Повече за цялата кампания може да откриете и на фейсбук страницата „Монументът на дядо Добри- първият паметник на доброто в България“
 
А, доброто, доброто е само в приказките, твърдяха мнозина. Глух за думите им обаче дядо Добри продължаваше да изминава пътя от Байлово до София, да изкачва стъпалата пред „Александър Невски“ и да застава тихо в своето ъгълче с протегната ръка, чакайки чудото на доброто да се случи. Същото ъгълче, от което всеки влизащ и излизащ от църквата ще може да хвърля поглед към бъдещия паметник.