София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Дания глобяват за алкохол дори и на тротинетка

Властите искат да покажат, че правилата за движение важат за всички

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

На най-малко 30 души в датската столица са били предявени обвинения за каране на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол или наркотици. Това е част от кампания, целяща да покаже, че правилата за движение по пътищата в Дания се отнасят и за тротинетките, съобщи вчера копенхагенската полиция.

Началникът на столичната пътна полиция Хенинг Педерсен каза, че през последните няколко дни 26 души са били глобени, че карат тротинетка със съдържание на алкохол в кръвта над допустимото. Други четирима водачи на такива возила са санкционирани заради наличие на наркотици в организма.

Пътните полицаи изчакват резултатите от кръвните тестове, преди да наложат глобата. За първо провинение тя е 2 хил. датски крони (около 300 долара), а за второ - двойно по-голяма. Датското пътно законодателство се прилага и за водачите на тротинетки - тоест допустимото съдържание на алкохол в кръвта е еднакво за автомобили и другите видове превозни средства.

Педерсен каза още, че водачи на тротинетки биват глобявани, ако карат по тротоари и пешеходни зони, и че те трябва да спазват правилата, валидни за велосипедистите.

Модата на електрическите тротинетки "зарази" градовете по света от една година насам. Тя е част от своеобразна революция за микромобилност, в която потребителите наемат тротинетки за придвижване на малки разстояния.