София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В ЕС не се разбраха за Албания и Северна Македония

Преговорите се отлагат за 2020 г.

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

След 6-часови дискусии държавните глави и правителствата на страните-членки на ЕС не успяха да се договорят за започването на преговорите със Северна Македония и Албания за влизането им в Евросъюза.
Първоначално против стартирането на преговорите се обяви Франция, която до последно не промени позицията си по време на вчерашната среща на върха. Холандия и Дания обаче са „за“ започването на преговорите, в резултат на което не се стигна до споразумение.
Въпросът за кандидатирането на Албания и Северна Македония бе включен в дневния ред на срещата, тъй като Съветът на ЕС не успя да вземе решение до 15 октомври, както бе предвидено. Според европейски източници, тогава Франция и Холандия са възпрепятствали старта на преговорите.
Днес лидерите на Евросъюза продължиха да обсъждат тази тема, както заяви вчера премиерът на Финландия Анти Рине в края на първия ден на срещата в Брюксел.

Срещата на върха отложи началото на преговорите за приемането на Албания и Северна Македония в европейските редици за началото на 2020 г., съобщи на пресконференцията в края на срещата отиващият си от поста председател на Европейския съвет Доналд Туск.

„Подобно решение изисква единогласие. Ние трябва да намерим решение преди следващата среща на върха със страните от Западните Балкани през май 2020 в Загреб“, - каза той.

И Туск, и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер определиха отказа на Брюксел от началото на преговорите „историческа грешка“. „Това е сериозна историческа грешка“, - категоричен бе Юнкер. „Това не е провал, това е грешка“, - съгласи се с него Туск.


Албания и Северна Македония вече са признати за официални кандидати, което не позволява на ЕС да се откаже от приемането им, но самата процедура по преговорите може да бъде отлагана дълго, ако опозицията срещу това е достатъчно силна.