София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В ЕС заявиха, че не предлагат членство на Украйна

Новият комисар по европейската политика за съседство и разширяване

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Европейският съюз никога не е предлагал на Украйна възможност да се присъедини към общността. Това заяви кандидатът за поста европейски комисар по европейската политика за съседство и разширяване Оливър Варгей, изказвайки се в четвъртък на изслушване в Европейския парламент в Брюксел.

"Украйна иска възможността за пълна интеграция в ЕС. Ще трябва да помислим по този въпрос. Досега не сме предлагали такава възможност", каза той.

Унгарският дипломат подчерта, че неговият приоритет ще бъде "ускоряване на прилагането на споразумението за асоцииране с Украйна, за да се създаде солидна пазарна икономика". "Една от причините за уязвимостта на Украйна е липсата на силна икономика в страната. Ще направя всичко възможно да интегрирам Украйна в максимално възможен брой европейски програми, особено в областта на развитието на инфраструктурата или насърчаване на инвестициите", каза той.

Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лийен, не успя да започне работа навреме - 1 ноември, тъй като през септември и октомври Европейският парламент отхвърли кандидатурите на европейските комисари от Франция, Румъния и Унгария, подозирайки ги за евентуален конфликт на интереси. В резултат на това тези страни номинираха нови кандидати в ЕК.

Освен това Обединеното кралство, което получи трето отсрочване на Brexit до 31 януари 2020 г., сега също трябва да определи свой представител за трите месеца в изпълнителния орган на ЕС. Както France-Presse съобщи в четвъртък, Лондон е решил да не прави това до предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12 декември.

Докато новата Европейска комисия не бъде завършена и напълно одобрена, бившият председател Жан-Клод Юнкер, ще продължи да изпълнява своите правомощия, които официално изтекоха на 31 октомври.