София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Гватемала обявиха редица населени места за необитамеми заради Фуего

Изригването на вулкана причини смъртта на 120 души

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Националната служба за намаляване на последствията от природните бедствия в Гватемала реши във вторник да обяви редица населени места и зони в района на вулкана Фуего за опасни за живеене, предаде РИА Новости.

Изригването на Фуего настъпи на 3 юни. Броят на жертвите достигна 120, 189 останаха в статута на изчезнали лица, 57 бяха ранени, 186 къщи бяха унищожени.

Според портал Пренса Либре, редица населени места в  района на вулкана може да бъдат опасни за човешкия живот. Опасността за хората може да бъде отлагане на пепел, вулканични кални потоци и наводнения.

Решението на службата също така означава, че от този момент властите не могат да подкрепят и да разрешават изпълнението на проекти в определените райони.

След решението да прекрати операциите по търсене на оцелели в областта на изригването на Фуего, правителство също така заявява намерението обяви площите за масов гроб площ, но това решение трябва да бъде взето от местните власти.