Гледай
на живо

В КЕВР обсъждат цените на индустриалния ток

Срещата е по инициатива на Иван Иванов

В КЕВР обсъждат цените на индустриалния ток Председателят на КЕВР Иван Иванов свиква днес на спешна среща ръководителите на трите ЕРП-та, шефове... thumbnail text

Председателят на КЕВР Иван Иванов свиква днес на спешна среща ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса. На срещата ще присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Очаква се да бъде обсъдена възможността да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти. Сега доставката се извършва само в този „Ден напред“, заради който скочиха синдикатите, че цените се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.

Припомняме, че в петък Министерството на енергетиката и КЕВР обявиха, че започват две спешни мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

До 25 януари в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про ще текат проверки. Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се види дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат.

Ще бъдат проверени на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители, за да се види дали дават технически отклонения. МЕ и КЕВР ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.