София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Киев събират подписка за оставката на Кличко

Инициативна група го обвинява в неизпълнение на задълженията

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Инициативна група от местната общност в Киев възнамерява да събира подписка за оставката на кмета Виталий Кличко, съобщава сайтът depo.ua.

По данни на сайта, в сряда се е провело събрание на избирателите, посветено на оставката на градоначалника.

"Инициативната група на териториалната общност в Киев иска предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета“, се казва в съобщението.

Активистите обвиняват Кличко в неизпълнение на предизборните обещания и в отсъствие на стратегическа перспектива за развитие на украинската столица. Те възнамеряват да се борят срещу ниската защита на социално ниво, на жителите на града, „катастрофалното състояние на инфраструктурата, разхищаването на бюджетни средства и лобирането за олигархични интереси“.

Порталът отбелязва, че събирането на подписи за оставката на Кличко е нещо уникално за Украйна.

"Защо се случва това? Защото бездействието на Виталий Кличко, неговото некадърно управление на Киев, равнодушието към проблемите на града и становището на общността прекрачват всякакви граници“, пише сайта.

Искането за предсрочна оставка до момента е подкрепена от 428 жители на Киев.

Украинските закони предполагат предсрочно прекратяване на длъжността на кмета на Киев, това може да се инициира от жителите на столицата. Редът при подобна инициатива е регламентиран в закона за местно самоуправление.

За отстраняването на кмета е необходимо да бъдат събрани 393 хиляди подписа. След това инициативната група трябва да подаде съответното заявление в киевската градска избирателна комисия. Ако това стане, нови избори за кмет на Киев могат да се проведат през ноември-декември.

Виталий Кличко заема поста кмет на Киев от 2014 година. На изборите той получи 56,70 процента от гласовете на избирателите.